Jaguari faktid (Panthera onca)

Jaaguar (Panthera onca) on ameerika suurim suur kass ja pärast lõvi ja tiiger. spost

Kiired faktid: Jaguar

  • Teaduslik nimi: Panthera onca
  • Üldnimed: Jaguar
  • Põhiloomade rühm: Imetaja
  • Suurus: 5-6 jalga pluss 27-36 tolline saba
  • Kaal: 100–250 naela
  • Eluaeg: 12-15 aastat
  • Dieet: Lihasööja
  • Elupaik: Kesk- ja Lõuna-Ameerika
  • Rahvastik: 64,000
  • Kaitsestaatus: Lähedal ohustatud

Kirjeldus

Nii jaaguarid kui ka leopardid on täpiliste mantlitega, kuid jaaguaril on vähem ja suuremaid rosette (täppe), mis sisaldavad sageli väikseid punkte. Jaguaarid on leopardidest lühemad ja varukamad. Enamikul jaguaaridel on valgete kõhutükkidega kuld- kuni punakaspruunid täpilised mantlid. Lõuna-Ameerika kassidel esineb melanistlikke jaguaare või mustaid pantreid siiski umbes 6% ajast. Esineb ka albiino jaguaare või valgeid pantreid, kuid need on haruldased.

Mustad jaaguarid esinevad looduslikult populatsioonides.
Mustad jaaguarid esinevad looduslikult populatsioonides.Alicia Barbas Garcia / EyeEm / Getty Images

Meeste ja naiste jaaguarid on sarnase väljanägemisega, kuid emased on tavaliselt meestest 10-20 protsenti väiksemad. Vastasel juhul on kasside suurus väga erinev, ulatudes ninast kuni saba põhjani 3,7–6,1 jalga. Kassi saba on suurtest kassidest lühim, ulatudes 18-36 tolli pikkuseks. Küpsed täiskasvanud võivad kaaluda vahemikus 79-348 naela. Jaguaarid nende levila lõunapoolses otsas on suuremad kui kaugemal põhja pool.

watch instagram stories

Elupaigad ja levik

Jaguari levila ulatus kunagi Ameerika Ühendriikide Suurest kanjonist või võib-olla Coloradost Argentina kaudu. Kassi kütiti aga kauni karva pärast. Ehkki on võimalik, et mõned kassid jäävad Texasesse, Arizonasse ja Uus-Mehhikosse, eksisteerib suur populatsioon ainult Mehhikost läbi Kesk-Ameerika ja Lõuna-Ameerikasse. Kassi kaitstakse ja arvatakse, et tal on suur ellujäämisvõimalus Ka'ani biosfääri kaitsealal Mehhikos Cockscombi basseini looduskaitseala Belize'is, Peruu Manu rahvuspark ja Xingu rahvuspark Belgias Brasiilia. Jaguaarid kaovad enamikust ülejäänud leviladest.

Kui jaaguarid eelistavad metsa lähedal metsaseid alasid, elavad nad ka põõsastel, märgaladel, rohumaadel ja savanna biomeedid.

Dieet ja käitumine

Kui jaaguarid sarnanevad leopardidega, sarnaneb nende ökoloogiline nišš kõige tiigri omaga. Jaaguari vars ja varitsus saagiks, langedes sageli puu otsast sihtmärgi alla. Nad on tugevad ujujad ja jälitavad kergesti vees. Jaguaarid on krepuskulaarsed, jahti pidavad tavaliselt enne koitu ja pärast hämarikku. Saakloomade hulka kuuluvad capybara, hirved, sead, konnad, kalad ja maod, sealhulgas anakondid. Kassi lõualuudel on võimas hammustusjõud, mis võimaldab neil lõhendada avatud kilpkonnakoori ja lüüa kõik peale suurimate koimaanide. Pärast tapmist veab jaaguar oma õhtusöögi puu otsa sööma. Kuigi nad on kohustatud lihasööjad, söömist on täheldatud jaaguare Banisteriopsis caapi (ayahuasca), taim, mis sisaldab psühheelse ühendit N,N-Dimetüültrüptamiin (DMT).

Paljundamine ja järglased

Jaguaarid on üksikud kassid, välja arvatud paaritamine. Nad paarituvad aastaringselt, tavaliselt alati, kui toitu on rikkalikult. Paarid eralduvad kohe pärast paaritumist. Tiinus kestab 93-105 päeva, mille tulemuseks on kuni neli, kuid tavaliselt kaks, täpilist poega. Kutsikate eest hoolitseb ainult ema.

Kutsikad avavad oma silmad kahe nädala pärast ja on võõrutatud kolme kuu vanuseks. Nad lahkuvad emaga aasta või kaks enne lahkumist, et leida oma territoorium. Meestel on tavaliselt suuremad territooriumid kui naistel. Meesterritooriumid ei kattu. Territooriumi võib hõivata mitu emaslooma, kuid kassid kipuvad üksteist vältima. Naised saavad suguküpsuse umbes kahe aasta vanuselt, mehed aga küpsemaks hiljem kolme või nelja aastaselt. Looduslikud jaaguarid elavad 12-15 aastat, vangistuses kassid aga 23 aastat.

Jaguari poisid on täpilised.
Jaguari poisid on täpilised.Pilt: Tambako the Jaguar / Getty Images

Kaitsestaatus

IUCN klassifitseerib jaaguari kaitsestaatuse "peaaegu ohustatud" seisundiks. 2017. aasta seisuga oli kogu kasside populatsioon hinnanguliselt umbes 64 000 isendit ja see vähenes kiiresti. Jaguaarid, eriti isased, levivad ulatuslikel territooriumidel, mistõttu loomad on neist tugevalt mõjutatud elupaikade kadu ja killustatus alates arengust, transpordist, põllumajandusest, reostusest ja metsaraiest. Tipukiskjatena on neil oht, et väheneb loodusliku röövlooma kättesaadavus. Jaguarid on pole suurel osal nende levilast kaitstud, eriti riikides, kus nad kariloomi ähvardavad. Neid võib küttida kahjurite, trofeede või karusnahana. Kui 1973. aasta ohustatud liikidega rahvusvahelise kauplemise konventsioon vähendas märkimisväärselt karvakaubandust, on ebaseaduslik kaubandus endiselt probleem.

Jaguarid ja inimesed

Erinevalt leopardidest, lõvidest ja tiigritest ründavad jaaguarid inimesi harva. Inimeste tungimise ja vähenenud saagikombinatsiooni kombinatsioon on aga põhjustanud konfliktide suurenemise. Ehkki rünnaku oht on reaalne, on jaaguarid ja pumas (Puma concolor) ründavad inimesi palju vähem kui teised suured kassid. Võib-olla on lähiajaloos dokumenteeritud käputäis jaaguaride rünnakuid. Seevastu viimase 20 aasta jooksul on lõvid rünnanud üle tuhande inimese. Kuigi otsene oht inimestele on väike, on jaguaarid kergesti suunatud lemmikloomadele ja kariloomadele.

Allikad

  • Dinetid, V. ja P. J. Polechla. "Esimene dokumentatsioon melanismi kohta jaaguaris (Panthera onca) Mehhiko põhjaosast ". Kassiuudised. 42: 18, 2005.
  • Mccain, Emil B.; Childs, Jack L "Elanike Jaguarsi tõendid (Panthera onca) USA edelaosas ja selle mõju looduskaitsele. " Ajakiri Mammalogy. 89 (1): 1–10, 2008. doi:10.1644 / 07-MAMM-F-268.1
  • Mossaz, A.; Buckley, R.C.; Castley. "Ökoturismi panus Aafrika suurte kasside kaitsesse". Looduskaitse ajakiri. 28: 112–118, 2015. doi:10.1016 / j.jnc.2015.09.009
  • Quigley, H.; Foster, R.; Petracca, L.; Payan, E.; Salom, R.; Harmsen, B "Panthera onca". IUCNi ohustatud liikide punane loetelu: e. T15953A123791436, 2017. doi:10.2305 / IUCN.UK.2017-3.RLTS.T15953A50658693.en
  • Wozencraft, W.C. "Telli Carnivora". Wilsonis, D.E.; Reeder, D.M. Maailma imetajate liigid: taksonoomiline ja geograafiline viide (3. väljaanne). Johns Hopkins University Press. lk. 546–547, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.
instagram story viewer